Cassovia folkfest 2024

(TS, 14.6.2023, Košice, Lýdia Vargová)

 

Pre všetkých milovníkov folklóru prinášame opäť do Košíc a okolia ukážku domáceho i zahraničného folklóru. 42. ročník festivalu Cassovia folkfest sa uskutoční v dňoch 20.6. – 23.6.2024 v Košiciach, v Skároši a v Šaci.

 

Cassovia folkfest nadväzuje na dlhoročnú tradíciu konania folklórnych podujatí v metropole východného Slovenska v meste Košice. Je zameraný na prezentáciu tradičnej kultúry regiónov Košického samosprávneho kraja, Slovenska a európskych krajín. Hlavným cieľom festivalu je prezentovať tradičnú ľudovú kultúru Slovenska a iných národov širokej verejnosti.

 

Tento rok privítame temperamentné folklórne skupiny z Rumunska (DOINA AIUDULUI), Bosny a Hercegoviny (MLADOSŤ) a Severného Macedónska (EMIN DURAKU).

Po ročnej prestávke sa 20.6.2024 o 17:00 môžete tešiť na obľúbené hromadné tancovanie karičky na Hlavnej ulici. Už 9. ročník tohto podujatia otvorí festival. Najhravejšia zo všetkých je tohtoročná Hravá karička z Abova. Prihlásených je okolo 1000 účastníkov. Tak ako v minulosti, aj teraz sa tancujúci pokúsia o rekord, v počte tancujúcich karičku pospiatky. Nechýba ani poetické spojenie s letným slnovratom, ktorý pripadá na tento deň.

„Aktuálny deviaty ročník je zaujímavým z viacerých hľadísk,“ ozrejmuje riaditeľ CFF a folklórna legenda Vlado Urban: „Deti, mládež, ženy i muži v produktívnom či seniorskom veku sa učia tancovať legendárny kontaktný kruhový tanec typický pre východné Slovensko – karičku. A prvý raz svoje nadšenie vložia do abovskej verzie, kde sa tancuje i pospiatky.“

 

Nebude chýbať obľúbený JARMOK REMESIEL 20. a 21.6.2024,  kde na Vás čaká mnoho predajcov tradičných kúskov: prútené košíky, maľované hrnčeky, výrobky z dreva, sladký slovenský med, šperky, či zdobené lyžičky. Plánujeme umiestniť 45 stánkov. Sortiment bude široký, určite každého niečo osloví“,  prezradila Zuzana Krajňáková, manažérka jarmoku. Novinkou tohto roku je umiestnenie jarmoku pri OC Galéria na Toryskej ulici v Košiciach.


Cieľom festivalu je rozširovať festival do okolitých obcí Košíc a košického kraja, preto tento ročník festivalu vycestuje do Skároša a Šace.

V Skároši na amfiteátri  22.6.2024 o 18:30 odštartujú festivalový program Mužská spevácka skupina Karošske Beťare a FS Omladina z Košíc. Zahraničné súbory odprezentujú svoju bohatú kultúru spevom i tancom. Moderátorkou programu bude tradične Zuzka Bobriková. Nebude chýbať ani tradičné posedenie pri Jánskom ohni.

Spojenie domáceho a zahraničného folklóru prinesie festival v MČ – Košice Šaca 23.6.2024 o 15:00 na námestí pred mestským úradom, kde sa diváci budú môcť naučiť kroky tradičných tancov z Maďarska, Bosny a Hercegoviny a Macedónska. Následne o 17:00  v kultúrnom stredisku zavŕši festival celovečerný program, kde okrem zahraničných skupín dostane priestor i nadaný mladík zo Šace, Filip Mančák a FS Orgonina z Vranova nad Topľou.


Dňa 21.6.2024 sa môžete tešiť na galaprogram v Košiciach, v Divadle Grand.

17:45 GENERÁCIE V TANCI Program detských a mládežníckych košických súborov JAHODKA, JAZIERKO, ŽELEZIARIK, ŽELIEZKO, ČARNIČKA, FS ŽELEZIAR Seniori, Spevácka skupina PAROBOK, FSk BLANCÁR, ŠERDEČKO z Prešova a DVOJO Z MIHAĽOVEC. Moderátor: Zuzana Bobriková. Toto podujatie je jediné platené. Vstupenky od 5€ – 7€ si môžete kúpiť prostredníctvom portálu GOOUT.
https://goout.net/sk/generacie-v-tanci/szdcdfx/

20:00 OSMETAC, POSKAKUSA, DIRLIJA

Netradičný názov prinesie tradičné umenie z krajín Rumunsko, Bosna a Hercegovina a Macedónsko. Vedeli ste, že v Macedónskom meste Skopje, odkiaľ k nám prídu mladí folkloristi pochádza aj Matka Tereza? Programy moderuje najlepšia folklórna moderátorka na východe Zuzka Bobriková.

Lístky na podujatie si môžu návštevníci zakúpiť na TU


 

Zaujímavým programovým spestrením bude prezentácia slovenských ľudových nástrojov v podaní Michala Smetanku a jeho hostí Petra Marcinka a Imricha Oravca môžete vidieť v Rodošto 22.6.2024 od 15:30.  Môžete sa tešiť na ukážky hry, rozprávania o výrobe a používaní a možno si ich budete môcť aj vyskúšať.

Sprievodným podujatím bude ako každý rok výstava vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej ulici s názvom Neopakovateľných 60 rokov. Fotografická výstava venovaná výročiu FS Železiar, ktorý v roku 2024 oslavuje krásnych 60 rokov. Výstava potrvá od 29.5.2024 do 1.7.2024. 

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda KSK Ing. Rastislav Trnka a primátor mesta Košice Ing. Jaroslav Polaček.

 

Viac o programe festivalu nájdete na stránke www.folkfest.sk a FB: Cassovia folkfest

 

Kontakt: 

Ing. Vladimír Urban – riaditeľ festivalu – 0908 993 105

Mgr. Lýdia Vargová – manažér podujatia – 0905 241 030 

2024-06-17T15:44:19+02:00