Široká verejnosť si tohtoročnú karičku doslova vyžiadala

V týchto dňoch štartujú verejné nácviky netradičného podujatia, ktoré si široká verejnosť tohto roku doslova vyžiadala.

Domnievali sme sa, že tancovania karičky na košickej Hlavnej ulici stačilo a že ju ukončíme vlaňajším piatym jubilejným ročníkom“, hovorí hlavná koordinátorka podujatia Dr. Katarína Čániová a pokračuje. „Početné otázky, kedy sa môžeme tohto roku zapojiť do tancovania „životabudiča“ a tiež záujem Vlada Urbana o rozvoj úžasného potenciálu tohto dávneho kruhového tanca rozhodli, že zorganizujeme aj ďalšie ročníky. Neplánovane totiž vznikol unikátny koncept, ktorý nemá obdobu na Slovensku a možno ani v Európe.

Objasňuje Vlado Urban: „Kruhový tanec karička je fenoménom východného Slovenska. Na košickej Hlavnej sme mali už  karičku zo Zemplína, Abova a Šariša. Tentoraz sme sa pri príprave choreografie inšpirovali Spišom. Takto budú kultúrne regióny východného Slovenska kompletne podchytené a to v špecifickom modernom prevedení.“

 

Výuka karičky vytvára aj atmosféru nezištnosti. Ing.Timea Dulinová, profesorka na SOŠ Szakkayho v Košiciach. „Nemohla som prísť so 16-timi študentami na nácvik v určený deň kvôli služobnej ceste do Bratislavy. Pán Urban sa nám ochotne venoval v náhradnom termíne, na ktoré organizátori pozvali aj Gymnázium M.R. Štefánika, aby nás bolo viac. Veľmi si to vážime.

Do Karičky slnovratu 2018 sa chce zapojiť aj Občianske združenie Radosť pre ľudí s duševnými poruchami. Vlado Urban sa im bude venovať v domácom prostredí ich centra.

 

Učiť sa možno aj samostatne. Na you tube sú verejnosti k dispozícii  výukové videa. Prvý krát aj pre malé skupiny so zjednodušenou tanečnou verziou. Link: https://youtu.be/wRqah2UdbL4. Účasť je bezplatná.

Netradičné tiež je, že veľká tancovačka na Hlavnej 21. júna bude mať podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov či slnečných lúčov. Spojí sa s magickým dátumom roka – letným slnovratom.

Podujatie otvorí 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest.

 

Karička pod názvom Tancujúce mesto 2013 odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Úspešne  pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou. Za päť rokov dovedna vyše 4 000 ľudí tancovalo karičku na Hlavnej a spoločne vytvorili päť nových ustanovujúcich slovenských rekordov. Rúškom tajomstva ostáva zahalená téma tohtoročného pokusu o šiesty ustanovujúci slovenský rekord.

 

Viac info na webe www.karickatanec.sk i na www.facebook.com/karickatanec.

2018-04-26T14:26:09+02:00